Amazons nye hovedkvarter i Seattle

Amazon havde fra start en klar vision om, at deres nye hovedkvarter i Seattle ikke bare skulle være endnu en gængs kontorbygning. I stedet ønskede de at skabe et nyt bykvarter, som både kommer medarbejdere og lokalsamfundet til gode.


Beliggenhed

  • Seattle, Washington, USA

Kunde

  • Amazon

Status

  • Afsluttet i efteråret 2016 (Centre of Energy) og januar 2018 (The Spheres)

Arkitekt

Amazon skaber et nyt og inspirerende kvarter i byen

Det ambitiøse projekt startede i 2012 og omfattede til at starte med tre 37-etagers kontorhøjhuse, to mindre kontorbygninger samt et multifunktionelt konferencecenter med 2000 siddepladser. De har sidenhen valgt at tilføje yderligere to kontorhøjhuse, som stadig er i projekteringsfasen. Hovedattraktionen bliver de tre store sammenføjede glaskupler indrettet med tusindvis af planter og træer fra hele hverken, som skal fungere som hovedbygning og samlingspunkt for området. Kuplerne repræsenterer et alternativ til de gængse kontormiljøer, man oplever i byen, og er specifikt designet til at skulle inspirere og opmuntre Amazons medarbejdere, ved at hive dem væk fra byens travle betongader og ind i en miniregnskov. WSP er stolte af at kunne bidrage til Amazons banebrydende projekt, ved at bistå med projektering af MEP, lysdesign samt en bæredygtig og effektiv driftsoptimering. Vores ingeniører kom blandt andet op med en innovativ løsning til opvarmning af kuplerne, som lever op til Seattles stringente energikrav, hvor man valgte at lede spildvarme fra et nærliggende datacenter direkte til kvarterets forsyningsanlæg, som blev designet af WSP til at forsyne samtlige bygninger i Amazons nye kvarter.   

The Spheres

WSP bistod med projektering af MEP, lysdesign samt en bæredygtig og effektiv driftsoptimering. Det var en udfordring at skabe et afstemt indendørsklima, som både giver planterne rig mulighed for at vokse, samtidig med at det er behageligt og afslappende for mennesker at befinde sig i kuplerne. For at forstå alle projektets aspekter og kompleksiteter, var det vigtigt, vi havde et tæt samarbejde med hele projektgruppen, herunder landskabsarkitekter og gartnere, så man kunne komme op med integrerede løsninger på komplekse problemstillinger, såsom hvordan man skulle håndtere kondensvand og hvordan man undgik grimme rørledninger på tværs af kuplen. Vi brugte et avanceret computerprogram til at registrere luftstrømsmønstre, som gjorde det muligt for os at skjule udluftningsinstallationerne strategisk steder i kuplen som for eksempel i kunstige træstubbe. Belysning var også en større udfordring. Det var afgørende at finde en god balance mellem lysniveauerne, da der skulle være lys nok til de ækvatoriale planter kan overleve samtidig med at kunden ønskede en afslappende ’resort-stemning’ med lav belysning. Slutresultatet blev helt unikt - en såkaldt tågeskov, som skaber et fristed i hjertet af Denny Regrade kvarteret i Seattle.

Centre of Energy

WSP fik desuden til opgave at lave en lysdesignstrategi for det dynamiske fællesareal, som forbinder bunden af de tre store højhuse, og som skal fungere som kvarterets hjerte. Fællesområdet, bedre kendt som the Centre of Energy, er et multifunktionelt område med butikker, restauranter, mødefaciliteter og fællesarealer som har til formål at tilskynde samarbejder på tværs at siloer. Kunden ønskede en høj grad af fleksibilitet og det var derfor yderst vigtigt, at belysningen kan ændres og tilpasses de mange måder rummet kan bruges på. Brugernes velvære og komfort var også af afgørende betydning. WSP brugte kabel-monteret LED-cylindre for at få en god og rolig belysning, som samtidig giver brugerne en behagelig visuel oplevelse. Der blev desuden installeret dekorative og integrerede lyselementer for at forbedre blikfanget i rummet. Vores designere havde til opgave at designe en belysning som supplerer det arkitektoniske designkoncept, understøtter rummets fleksibilitet samt forbedrer den overordnede æstetik. Vi formåede at levere et design, som ikke bare lever op til Seattles stringente energikrav, men overgår dem med 20%, hvilket hjalp bygningen til at opnå LEED guldcertificering.