Børnehus i Jostrup

Den gamle Officersskole på Flyvestation Værløse bliver til et børnehus og ombygningen af den bevaringsværdige bygning sker i respekt for det oprindelige udtryk.



Beliggenhed

  • Jonstrup, Danmark

Kunde

  • Furesø Kommune

Status

  • 2019-2020

Arkitekt

  • RUBOW arkitekter

Rolle

  • Rådgiver

Nyt liv i den gamle Officersskole

I samarbejde med RUBOW arkitekter og JORTON skal WSP og Center for Bygningsbevaring være med til at udvikle et nyt DGNB-certificeret børnehus i Jostrup. Børnehuset skal erstatte den nuværende bygning, der førhen har huset den tidligere officersskoles bygning på Flyvestation Værløse.

Det nye byggeri kommer til at bibeholde bygningens oprindelige udtryk således, at man bevarer de historiske og beundringsværdige aftryk, der er blevet sat gennem tiden. Samtidig vil byggeriet se de kommende generationer af børn i øjenhøjde, hvilket vil afspejle sig gennem arkitekturen og indretningen. Børnehuset kan bl.a. opdeles i mindre enheder, hvilket skal være med til at skabe nogle trygge rammer for børnene og deres hverdag såvel som for forældrene.

Børnehuset i Jonstrup vil således både blive et historisk minde fra fortiden samt et moderne og inspirerende lege- og læringsmiljø for kommende generationer. Det nye børnehus kommer til at rumme fem vugguestuegrupper og fire børnehavegrupper, og i alt bliver der plads til 150 børn fordelt på 1.550 m2.

Det er spændende at transformere en bevaringsværdig ejendom efter DGNB-standarden. Den gamle officerskole er fra 50’erne og bygget i tidstypiske materialer og udtryk, som vi fastholder i transformationsprojektet. Ombygningen er både bæredygtig og bevarer den lokale kulturhistoriske fortælling
Bettina Neldeberg Projekt- og byggeleder i Center for Bygningsbevaring
img-JostrupBrnehus

Børnehuset i Jostrup

Genanvendt materiale

Det nye byggeri kommer til at få en DGNB-certificering. Bæredygtigheden kommer bl.a. til udtryk gennem genanvendelige materialer, herunder mursten og teglsten, fra tilbygninger og andre steder af byggeriet, man desværre har måtte rive ned. Disse genanvendelige materiale bruges både til belægninger samt til opmuring inden- og udendørs. Dermed bevarer man både dele af bygningens oprindelige æstetiske udtryk, samtidig med at man sparer ressourcer og skaber et bæredygtigt byggeri.

WSP og Center for Bygningsbevaring skaber i samarbejde med RUBOW arkitekter og JORTON børnehuset, der skal imødekomme det stigende behov for dagtilbudspladser i Furesø Kommune.

En kombination af kompetencer

WSP har mange års erfaring med, hvordan man bygger grønnere og mere bæredygtige byggerier. Til denne opgave er der derfor rig mulighed for WSPs eksperter at benytte deres byggetekniske spidskompetencer inden for bæredygtigt byggeri samt deres forståelse for, hvordan man bevarer bevaringsværdige bygninger.

WSP og Center for Bygningsbevaring kommer til at stå for ingeniørrådgivningen samt delen om bygningsbevaring i projektet, herunder hvordan man bedst muligt bevarer flyvestationens oprindelige udtryk og samtidig skaber en moderne børneinstitution.