Mashreq Bank Headquarters, Dubai

WSP was commissioned by Skidmore, Owings & Merrill to provide engineering design services, and by Mashreq Bank for construction supervision services, for Mashreq Bank’s new headquarters building, located in Dubai’s Downtown Burj Khalifa district. The 72,000m2 development site is located opposite Dubai Mall and forms part of the Dubai Properties Group Masterplan area adjacent to Financial Centre Road.


Location

  • Dubai - UAE

Sector

Service

  • fire-engineering
  • Structural Engineering
  • Traffic Engineering and Road Safety
  • (View all)

Client

Project Value

  • Confidential

Project Status

  • Due for completion in 2019

A New Landmark On Dubai’s Renowned Skyline

The development comprises 39,700m2 gross floor area of premium office space. At a height of 151 metres, it will be an iconic landmark in one of Dubai’s key development areas. Upon completion, the bank will relocate its headquarters from Al Ghurair Centre in Deira to this new office location. A unique feature of the building is a four-storey crown structure that forms the top four floors of the building and extends up to 27 metres beyond the main building’s footprint.

The lateral structural system of the tower comprises a reinforced concrete core placed at the corner of the tower along with two braced reinforced concrete frames at the end of the building’s L shape. The typical framing system consists of a 200mm thick reinforced concrete flat slab with drop panels and thickened zone along the slab edge.

The top four levels of the tower cantilever beyond the foot print of the L shape floor plan. The primary cantilever structure consists of a system of four structural steel built-up cantilever trusses located above the executive levels with only eight struts penetrating the office space.

The glass facades enable daylight harvesting, while the horizontal and vertical shading systems minimise glare. Combined with the L-shape of the building, it allows occupants to have a clear view over the city. The building also includes a 350-seat auditorium, staff dining room, and a landscape garden. The structural design allowed for the building to maximise the floorplan while providing flexibility.

WSP’s services also included a traffic impact study for the development, as well as design of service accessibility, on-site car parking and drop off areas, and general vehicular circulation. The site is located within a wider complex masterplan area, with a full junction assessment exercise undertaken to ensure an acceptable level of service could be achieved at all accesses to the site. We provided extensive stakeholder engagement to co-ordinate accessibility to the site with other developments in the area undertaken by various consultants.

This tower, due for completion in 2019, will become a new landmark on Dubai’s renowned skyline.