Climatorium

The new climatorium in Lemvig will function as a knowledge, research and learning centre for coastal challenges, and incorporates inspiration from the surrounding landscape in its design.



Location

  • Lemvig, Jutland, Denmark

Client

  • Lemvig Kommune og Lemvig Vand og Spildevand

Project Status

  • 2018-2020

Architect

Landscape Architects

Solutions and new initiatives

The variety of climate changes we are experiencing today make it necessary to apply new thinking, research and solutions to the coastal challenges we are facing in Denmark. This is why Lemvig Municipality and Lemvig Vand og Spildevand A/S (Lemvig’s waste and wastewater company) wanted to create a climatorium that would establish the framework for a knowledge, research and learning centre to develop new initiatives and solutions. Lemvig Vand og Spildevand A/S will be located in the building, while the climatorium’s lower level will house exhibitions for visitors. The project is a key element in the Coast to Coast Climate Challenge, in which 31 partners aim to safeguard Denmark against climate change through 24 projects running over six years.

Inspired by nature

The new visionary climatorium will be built at the East Harbour in Lemvig, with a design that takes inspiration from the surrounding landscape. A climate landscape called the Climate Source forms the entrance to the building, shaped like a weather map with pressure lines (an isobar map) to represent the wind that can often be experienced in Lemvig Harbour. The shape of the landscape flows into the building and extends into an entrance hall shaped like a wave, made out of wood to invoke associations with ships and sea waves. This association is also a modern tribute to the surrounding nature, fishing culture and local building traditions.

The building’s ground floor will house a large indoor space offering shared facilities and activities, both for people using the building on a daily basis and those visiting the exhibition area, conference rooms, etc., as well as office buildings with meeting facilities. The shared space continues on the first floor, which holds more office space and expanded kitchen facilities.

Consultancy with focus on sustainability

Orbicon (now a part of WSP) will provide consultancy on programming, planning, preparing tender material for professional tenders, follow-up, expert supervision and construction inspections during the project. Orbicon will also deliver planning and expert supervision of structural designs and all technical installations, as well as consultancy regarding acoustics and safety and work environment coordination. Focus is on sustainability, including low-energy measures, in both the planning and construction phases. The project is expected to be completed in 2020.