Kotuku Apartments

As part of their social housing renewal programme, the Wellington City Council required a complete upgrade of the 104 studio flats over four buildings built in 1963 into 73 modern apartments serving a wide cross-section of the community.
 

Location

  • Wellington, New Zealand

Client

  • Wellington City Council

Project Status

  • Completed 2017

Awards

  • 2017 NZIA Wellington Branch Award – Multi-Unit Housing
  • 2017 Resene Colour Award

As part of their social housing renewal programme, the Wellington City Council required a complete upgrade of the 104 studio flats over four buildings built in 1963 into 73 modern apartments serving a wide cross-section of the community. WSP worked very closely with the client through our collaborative and multidisciplinary approach. This provided a robust design solution that enabled the re-distribution of the demographics within the existing building and re-design of the spaces between the buildings to create a safer family-friendly environment within the community.

The project had a very tight budget for a substantial upgrade project to create a modern, well insulated and heated housing. The challenge was to maintain the best of the existing buildings components (internal doors, kitchenettes) and use creative cost-effective design solutions to enable all the client and community benefits required by the brief and the local Kilbirnie community. 

The arrangement of two and four bedroom units to the ground floors has been designed to encourage families to live in the apartment blocks and to provide the tenants direct access to the newly landscaped site by providing additional access from the living room areas onto private courtyards. Existing components have been salvaged and reused where possible throughout the existing buildings and integrated with new to follow with council policy.

The community benefited from having modern rental housing for lower incomes groups within the local area that is affordable and efficient to maintain and run. The community also benefited from a newly landscaped site that encouraged the use of outdoor recreation areas, including community gardens, to promote resident interaction and building a stronger supportive community who respect each other and care for each other to foster a feeling of community and support. Crime prevention through environmental design (CPTED) was a design consideration throughout the site. The project was also a test case for a BRANZ research study on the internal environment and has seen the heating input required to the units exceed expectations and allows the tenants to maintain low electricity costs.

The upgrade project has brought the public realm to life and provides a much-needed community amenity space for the residents that includes landscaped gardens with shared fruit trees, a vegetable gardens, a new purpose-built community centre and a new communal BBQ area for all generations to enjoy for the years to come.

Contact Blair Stewart
img-kotuku-apartments-1