102 Rivonia Road

Pushing the boundaries and exceeding expectations, the new headquarters of Ernst & Young (EY) has created a unique addition to the Sandton skyline.


Location

  • Johannesburg, Gauteng, South Africa

Sector

  • Property & Buildings
  • Environment & Sustainability
  • (View all)

Service

Client

  • Redefine Properties

Project Value

  • Project value

Project Status

  • Completed in 2014

Awards

  • 4-Star Green Star SA Office Design V1

Located in the financial district of Johannesburg, 102 Rivonia consists of 2 tower blocks interconnected on a number of floors. The 40,000 square-meter office space is home to EY Africa’s headquarters in one tower and various other tenants in the second tower. 

102 Rivonia Road was constructed to respond to EY’s shortcomings of their old office space and a fast track process was put in place to ensure their strict deadline of 18 months was met. The office building is located in a strategic location offering connectivity to transport links and the airport. 

A plaza has been designed at street level, to encourage collaboration and communication between colleagues and employees from different offices. In EY’s tower, this idea is reinforced through the use of criss-crossing bridges above the atrium. The office space has been designed with a ABW (Activity Based Working) philosophy in mind, providing employees with a variety of amenities and facilities to work in and choices on where and how they wish to work. The inclusion of green features also compliments the central focus of wellbeing; the green wall in the reception reduces noise, improves the air quality and increases positive feelings.
Office Space
40,000m²
Office Towers
2
Electricity Consumption
< 2 watts per square meter
This building achieved "Best Practice" using the Green Star SA tool (an equivalent to BREEAM/LEED) by exploiting passive shading systems, good material selection, energy and water efficient building services.   

The building vastly reduced its reliance on water with air cooled chillers and fire systems recycling testing water.  

Further the use of Portland cement in the concrete was reduced by more than 30% further reducing the carbon footprint of the project.

Our approach and services

The building was designed to be 50% more energy efficient by reducing carbon emissions by more than 130kgCO2/m2/year.  WSP Africa was involved in the Electronic, Electrical and Sustainable consulting.