Turun kaupungintalon julkisivuvalaistus

WSP suunnitteli 1812 valmistuneen uusklassismin tyylisen kaupungintalon julkisivuvalaistuksen. Kaupungintalon suunnitteli arkkitehti Charles Bassi Suomen suurruhtinaskunnan ensimmäiseksi Seurahuoneeksi Aurajoen äärelle. Turun kaupunginvaltuusto on kokoontunut rakennuksessa vuodesta 1885 lähtien.


Toimiala

Palvelu

Asiakas

  • Turun kaupunki

Projektin vaihe

  • Valmis


Projektin tavoitteena oli kohottaa kaupungintalon ilmettä hohtavaksi helmeksi Aurajoen varrella ja näin rikastuttaa kaupungin ilmettä. Haasteelliseksi työn teki rakennuksen epäsymmetrisyys – 350 metriä julkisivua valaistaan 165 erimittaisella led-profiililla. Koevalaistuksilla varmistuttiin oikeasta valon värilämpötilasta ja valokeilojen valinnoista sekä julkisivun korostettavista piirteistä.

Ensimmäisen kerroksen julkisivujen valaistus toteutettiin maahan upotetuin valaisimin. Toisen kerroksen ikkunoiden ja julkisivun arkkitehtuurin yksityiskohtien korostus tuotiin esiin kapeakeilaisin LED-valonheittimin. Vaakasuuntaisten friisien valaistus toteutettiin LED-nauhoin ja pääsisäänkäynnin valotehoa lisättiin.

Lopputuloksena syntyi juhlava rakennuksen arkkitehtuuria korostava julkisivuvalaistus. Kaikki tekniikka piiloteettiin ikkunoiden alareunaan suojakoteloihin ja ullakolle, joten valaisimet saatiin integroitua rakennukseen mahdollisimman huomaamattomasti. 

 

Kuva: Jussi Vikström