Repurposing a Montreal symbol and the world’s tallest inclined tower to create a modern and dynamic office space.


Location

  • Montréal, Québec, Canada

Sector

Service

Client

  • Parc olympique

Project Status

  • To be completed in 2018

Architect



The Parc Olympique, one of Montreal’s symbols, was built in 1976. This urban complex, designed by architect Roger Taillibert, includes a large esplanade, a sport centre, a 56,000-seat stadium, as well as a 175-metre-tall and 45-degree angled tower called the Montreal Tower. The Tower was completed in 1987, becoming the world’s tallest inclined tower.

The space inside it was originally meant to be used by various sports federations as training gyms for their athletes. Unfortunately, this idea never materialized and the tower was left vacant for about 30 years.

Stade-Olympique-Plan-2

The tower’s height is equivalent to a 50-story building and, as one of its main functions, holds up the stadium’s roof with suspension cables. Located in Montreal’s east-end borough and currently one of the city’s main attractions, the Tower’s curved back has a funicular bringing visitors to an observation deck situated atop the structure that offers views on the city and Mont-Royal mountain. At the tower’s base, sits the largest aquatic centre in Canada, Centre sportif du Parc Olympique, featuring seven swimming pools, as well as sports halls and training gyms. The sports centre is also the home of the Institut national du sport du Québec.

New Life for the Montreal Tower

The Olympic Installation Board (La Régie des installations olympiques), the agency that oversees operations and maintenance of this large urban park, has repeatedly tried, during the last few decades, to find a new purpose for the tower’s vacant space.

When Mouvement Desjardins, the leading financial cooperative group in Canada, showed interest to occupy nearly 80% of the available space, the Olympic Installation Board decided to upgrade the interior of the tower in addition to the already planned repairs of its envelope.

Desjardins had been looking for a space to bring together their online services employees spread over three sites and offer them an innovative and stimulating workplace. They have picked the Montreal Tower due to its location, access to public transport, including two metro stations, and a range of services for employees.

Montreal-Olympic-Stadium-before-renovation

STADIUM BEFORE THE RENOVATION

As the tower floors were initially meant to house sport gyms, massive concrete panels were installed along the outside of the tower structure during construction, only allowing for smaller windows at the top of each floor to provide natural lighting that would allow practicing different sports without the blinding effects of excessive sun glare.

As modern office spaces are usually flooded with natural light, replacing the concrete panels with a glass curtain wall was the logical choice. The regeneration of the space would also involve a thorough update of all electrical and mechanical systems while the interior would require a complete overhaul including the entry hall, new elevators and other facilities.

Assessing 30-Year-Old Concrete Walls

But that wasn't all – the tower’s 1.2-metre thick concrete shell would require examining to assess how permeable it was to humidity and cold, and how it would interact with a fitted-out and fully air-conditioned interior.

WSP’s building science experts came to the rescue, conducting detailed assessments to determine the need for additional insulation for the concrete walls and for treatment of the external membrane. This was needed to ensure that once the building was up and running there would be no consequences on the tower's envelope and interior. The assessment was done by taking concrete samples from various parts of the structure and studying their characteristics.

Olympic-Stadium-in-construction

3D Scanning and Modelling for More Efficient Structural Design

Over several years, WSP has worked on various projects at the stadium and, as a result, our engineers have become well-acquainted with the stadium and the tower’s complex and unusual structure.

“This is not a standard building, so it takes a certain time and experience to fully understand the design philosophy and the intricate structure of the stadium complex. Having worked on multiple projects at the stadium since the 1990s, our team had gained a deep understanding of it,” said Pierre Rodrigue, lead designer on the project and Head of the Scenography Team at WSP’s Montreal office.

Our team was selected to provide structural engineering on the project as well as the 3D scanning and creation of a complex model of the tower using Revit.

Montreal Olympic-Stadium-facades

One of the Tallest Tower Cranes in Canada

The first task for our engineers was to figure out how to install two enormous cranes needed for the construction. At more than 200 metres, the main crane “The Giraffe” is one of the tallest tower cranes ever used in Canada. Two additional cranes were used to put together this giant.

“The Giraffe” needed to be close enough to the tower but, at the same time, remain at a safe distance from the top of the inclined tower and the cables supporting the roof. As a result, it was installed within the stadium which meant piercing through the existing stadium roof made of a metal structure, a flexible roof fabric, and two floor slabs. The crane was installed on a concrete base anchored in bedrock. Two bracing beams attached the crane to the stadium’s base with two more connecting it with the tower near its top to ensure stability.  

The other smaller crane was installed on the back of the tower sitting atop the inclined surface of the lower funicular station roof, which functioned without disruption during the whole construction process.

 
Stade-Olympique-Plan

Glass Facade Replaces Five-Ton Concrete Panels

Removing massive concrete panels was one of the most difficult steps of the project. Due to the tower’s complex geometry, curved both vertically and horizontally, all panels had different shapes and weighed up to five tons each. Tests were undertaken to better understand how it could be done, considering the sensitive positioning of the panels, some of which were situated above the sports centre while others sat above the stadium roof. The results of the tests were used to guide and support the contractor.

Replacing the concrete panels with a glass curtain wall while retaining the same curved form would have been very costly and, in the long run, would imply a significant risk in terms of potential problems with weather tightness of the facade. Consequently, the decision was made to eliminate the horizontal curve of the tower to simplify the new facade, while respecting the original architecture.

Our structural engineers designed slab extensions for each floor, which turned out to be quite a task due to the building’s complex angles and the different dimensions and form of each slab. A 3D BIM model was used to make calculations and design a secondary steel structure to support the curtain wall as well as for the construction of slab extensions. Once the design was completed, our team closely monitored the construction process.

Project deadlines were also quite stringent: our work on the project started in the spring of 2015 and finished in November 2017. The result, however, is impressive.  The new facade complements and enhances the existing iconic architecture while letting loads of natural light inside the new office space. On the outside, depending on the time of the day and weather, the new facade either reflects the sky or exposes the tower’s complex structural elements.

The tower revitalization project will bring more than 1,000 employees to the area on a daily basis, potentially enhancing the vibrancy and the local economy of the neighbourhood.