Bealey Avenue Apartments

The apartment building at 118 Bealey Avenue represented an opportunity to be part of the Christchurch rebuild and to help reinforce this important and historically significant Avenue.

Location

  • Christchurch, New Zealand

Client

  • Arcus Developments Ltd

Project Status

  • Completed 2018

The nature of this deep and relatively narrow site along with commercial requirements were key drivers for the design of the building footprint and offers a balance of studio, one, two and three bedroom apartments over three levels. With expressive form, the design engages with Bealey Ave.

Thoughtful consideration of the site context has influenced the building form to create a strong roof line reinforcing the street ‘edge’. East and West elevations are broken down into a human scale with trees and plantings located to reduce the visual impact to neighboring properties. The East and West façades offer a modulated and ‘rhythmic’ response where recessed balconies help modulate solid to void and the North and West Façades become the ‘book-ends’ to the built form.

Access onto the site utilises the existing vehicular crossing from Bealey Avenue. Car parking is less dominant than similar developments as cars will be located at grade within the under-croft of the apartments above. Visual surveillance is offered by the configuration of the Northern apartments at first and second floors. A simple un-cluttered public entrance off Bealey Ave helps to reinforce this aspect.

Integrated energy efficiency was a key design objective and a design focus on structural resilience and low damage finishes were fundamental to the design and material selection.